Potasyum, hücre içinin temel elektrolitlerinden biri olup hücrelerin büyüme ve çoğalmasında, sinir-kas iletiminde, kalp kasının çalışmasında ve enzimatik reaksiyonlarda görev alır. Vücudun sağlıklı olarak büyümesi ve yaşamın sürdürülmesi için elzem bir mineraldir. Kas ve sinir hücre fonksiyonunun korunmasında ve sürdürülmesinde anahtar rol oynamaktadır.
Vücudun sıvı ve asit-baz dengesinin korunmasında sodyum ve potasyum etkin role sahiptir. Sodyum ve potasyumun hücrelerde ve vücut sıvılarındaki yoğunluğu böbrekler tarafından denetlenmektedir. Bu nedenle potasyum eksikliği vücutta birçok probleme yol açabilmektedir.
Potasyum eksikliğinde
Potasyum eksikliği yaşamamak için yeterli ve dengeli beslenilmeli özellikle sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır.
Potasyum ve Hipertansiyon & Kalp Sağlığı
Besinler ile vücuda alınan potasyum inme riskini azaltmaktadır.
Yapılan bilimsel araştırmalar, beslenmenin kan basıncının kontrolünde kilit bir rol oynadığını göstermektedir. Bu duruma ek olarak yüksek miktarda meyve ve sebze tüketen toplumlarda hipertansiyon riskinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Bireysel ihtiyaçlara uygun olarak, kişiye özel hazırlanan sağlıklı beslenme programı, hipertansiyon görülme sıklığını azaltmak ve kardiyovasküler hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük öneme sahiptir.
Kan basıncının (tansiyon) kontrolünde;
Potasyum ve Ödem
Sodyum ve potasyum minerallerinin vücut sıvılarındaki yoğunlukları dengeli olmalıdır. Vücutta fazla sodyum birikimi ödeme yol açar ve vücut sıvı dengesi korunamaz. Ödem, hücreler arası boşlukta sıvı dengesinin bozulup birikmesi sonucu belirtiler veren önemli sağlık sorunudur. Vücutta ödem belirtileri gözlemlendiği zaman diyetteki tuz oranını azaltmak gerekir. Bu durumda su tüketimi artırılmalı, yemekler/ekmek tuzsuz tercih edilmeli, veya tuzlu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Potasyum ve Kemik Sağlığı
Potasyum içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerin tüketimi kemik sağlığı için faydalıdır. Sağlıklı gıdalardaki potasyum, kemik gücünü arttırarak kemik sağlını olumlu etkileyebilmektedir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum ve potasyum içeriği ile kemik kırılmalarını önlemede yardımcı, büyüme ve gelişmede, özellikle çocukluk çağında boy uzamasında etkilidir.
Sağlıklı bir beslenme programı günlük 2-4 gram potasyum sağlamaktadır. Potasyum ihtiyacı yaşa, gebelik ve emzirme durumuna göre değişmektedir.
Yaşa Göre Günlük Potasyum İhtiyacı
Yaş (yıl) |
Potasyum (gram/gün) |
2-3 |
3 |
4 |
3.8 |
5-8 |
3.8 |
9-13 |
4.5 |
14 |
4.7 |
Gebelik |
4.7 |
Emzirme |
5.1 |
Sağlıklı yaşamı sürdürmek için günlük beslenme planında mevsimine uygun, çeşitli renk ve türlerde sebze ve meyveler tüketmek gereklidir. Potasyumun başlıca kaynakları çeşitli sebze ve meyvelerdir. Bunun yanı sıra süt ve süt ürünleri, balıklar ve kuru baklagiller diğer kaynaklarıdır.
Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.