Somatizasyon diğer adıyla bedenselleştirme, kişide bulunan fiziksel yakınmalarla ilgili herhangi bir fiziksel hastalık ya da herhangi bir bulgu elde edilemediğinde kullanılan bir kavramdır.
Psikosomatik ile en temel farkı psikosomatikte tanı koyulabilir ve labaratuvar tetkikleri ile kanıtlanabilir bir sıkıntı vardır fakat somatizasyonda tanı koyulabilir fiziksel bir bulgu yoktur. Dolayısıyla görünen bir neden yok iken hastada fiziksel yakınmaların var olmasıdır. Kişi, bu sıkıntıları gerçekten hissetmektedir. Somatizasyon görülme sebebi çeşitli yaklaşımlara göre bakıldığında bunlardan biri, bireylerin ruhsal sıkıntılarını ifade edemediğinde organik bir hastalığa bağladıkları ve bedensel yakınmalar olarak algıladıkları, yalnızca bu bedensel yakınmalar ile ruhsal sıkıntıları ifade edebildikleri ve bu sıkıntıların iyileştirilmesi için fiziksel tedavi istediği ile hekime başvurabiliyor olmalarıdır.
Örneğin, çocukların okul döneminde sık sık "karnım ağrıyor, okula gitmeyeceğim" söylemleri düşünüldüğünde birçok kişi bunu okula gitmek istememenin bir bahanesi olarak görebilir. Fakat çocuk eğer okulda bir zorbalığa maruz kalıyorsa, şiddetle karşılaşıyorsa ve bununla beraber birçok kaygı ve korku deneyimliyorsa karnı gerçekten ağrıyor olabilir. Bu ağrı gerçektir ve dikkate alınmalıdır.
Kadınlarda somatizasyon erkeklere göre daha sık görülmektedir. Bunda biyolojik faktörlerin yanında kültürel faktörlerin de etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle Türk toplumunda ruhsallığın çok da ön planda olmaması sebebiyle bireylerin yardım çığlığı yalnızca fiziki anlamda bir hastalık yaşandığında görünür olmaktadır. Yardım bedene bir şey olduğunda gelmektedir. Somatizasyon burada kulak verilmesi gereken yardım çığlığı ve bedene yansıyan ruhsal zorluğa işaret eden bir süreçtir.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78 'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr 'ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.