Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Beslenme Psikolojisi 06 Mart 2020
Sorun İradenizde Değil

Alkol, kumar ya da madde bağımlılığı olan birine çoğunlukla  "sen iradesizsin, başarısızsın"demeyiz. Bunun yerine bağımlılığı var, tedavi alması gerek" ya da "sonuçta bu hastalık" gibi yorumlarda bulunuruz. Ancak diyette başarısız olduğumuzda kendimize karşı acımasız ve eleştirel yorumlarda bulunarak, "başarısızsın, iradesizsin" şeklinde kendimize karşı  daha az şefkatli ve oldukça katı eleştiriler yapmaktayız. Oysa ki bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, alkol, kumar ya da madde bağımlılığı ve yemek bağımlılığı beyinde aynı bölgeyi etkilemektedir. Yani yemek bağımlılığının da tıpkı diğer bağımlılıklar gibi bir bağımlılık olduğunu bilimsel araştırmalar kanıtlamaktadır. 

Dolayısıyla, sağlıksız beslenmeyi artık bir irade sorunu olarak göremeyiz! 

 

Peki Nasıl Bu Sorunu Çözeceğiz?

 

Öncelikle sizlere duygusal yemek yeme ihtiyacımıza sebep olan iki önemli hormondan bahsedeceğim; SERATONİN ve DOPAMİN!

 

1.SERATONİN (Mutluluk, Sakinlik, Huzur)

 

Kendimizi mutlu, sakin, huzurlu ve daha pozitif hissetmemizi sağlayan hormondur. Düşük seratonin seviyesi uyku sorunları, migren, depresyon, anksiyete (kaygı) sorunları ve özellikle duygusal yeme başta olmak üzere yeme davranış sorunları ve yeme bozukluklarına yol açabilmektedir. Beraberinde kişi kendisi, çevresi ve dünya ile ilgili olumsuz düşüncelere ve duygulara sahip olabilmektedir.

Beyindeki seratonin hormonu düşük olduğunda ve biz bu eksikliği fark edip doğal yollar ile tamamlayamadığımızda beyin bu hormonun eksikliğini tamamlamak için daha önce öğrendiği zararlı seratonin yükseltici gıdalara ihtiyaç duyarak "aşırı yeme" ihtiyacı duymamıza neden olmaktadır. Böylece geçici süreliğine seratonin hormonunu yükselten zararlı şekerli ve karbonhidratlı gıdalara yönelmemize neden olmaktadır. Çünkü biz doğal ve sağlıklı yollarla seratonin hormonumuzu yükseltecek gıda, aktivite ve davranışlara yönelmediğimiz için beyin bunu daha önce öğrendiği doğal olmayan ve zararlı gıdalardan karşılamaya çalışmaktadır. Sonucunda ise beyin bunu alışkanlık haline getirerek bizi yeme bağımlısına dönüştürerek kilo almamıza neden olmaktadır.

 

NASIL DOĞAL YOLLARLA SERATONİN HORMONUMU YÜKSELTİRİM?

 

Öncelikle seratonin hormonumuzu yükseltmek için düşünce şeklimizi değiştirerek tamamen olumsuz ve depresif düşünce stili yerine daha olumlu ve gerçekçi düşünce şeklini benimsemeliyiz. 

Bir örnek verecek olursak; " hiçbir zaman zayıflayamayacağım, ben hep başarısızım" şeklindeki olumsuz düşünce şekli yerine, "şuan başarısız olduğum bir durum olabilir ancak genel anlamda başarılı olduğum konular da var. Zayıflayamamak başarısızlık değildir. Şuan buna odaklanmak yerine güçlü yanlarıma odaklanmak ve nasıl sorunu çözeceğime odaklanmak işime yarayacaktır" şeklinde daha gerçekçi ve sağlıklı düşünce şeklini benimsemeliyiz.

Gün içinde duygularımızın olumsuz anlamda değiştiğini fark ettiğimizde öncelikle duygusal açlık mı yoksa fizyolojik açlık mı yaşadığımızı düşündükten sonra ihtiyacımızın duygusal ya da psikolojik olduğunuzu hissettiğimiz noktada beynimizin ihtiyacı olan ve sakinlik, mutluluk gibi duyguları temsil eden "seratonin" ihtiyacını doğal yollardan karşılamalıyız.

 

2.DOPAMİN

Dopamin hormonu bize enerji veren, heyecanlandıran ve canlandıran hormondur. Aşık olduğumuzda ya da heyecanlı spor aktiviteleri yaptığımızda  dopamin hormonumuz yükselmektedir.  Dopamin hormonumuz düştüğünde ise, kendimizi keyifsiz ve  sıkılmış hissetmekteyiz. Dopamin aynı zamanda alkol, madde, kokain , kumar ya da yeme bağımlılığı gibi bağımlılıkların sorumlusudur. Çünkü bu bağımlılıklar dopamin hormonumuzu yükselterek  geçici olarak heyecanlı ve keyifli hissetmeye neden olur. Ancak geçici bir keyif söz konusu olduğu için uzun vadede pişmanlık, suçluluk ve birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

İdeal olan dopamin seviyemizin bizi "ayakta" tutacak düzeyde olmasıdır.

Tıpkı seratonin hormonunda olduğu gibi beynimizde dopamin hormonu düştüğünde ve biz bu ihtiyacımızı doğal ve sağlıklı yollarla karşılamadığımızda beyin bu kimyasalı zararlı yiyecek, madde kullanımı ve aktivitelerden karşılamak isteyecektir. Sonuç olarak, kendimizi keyifsiz, sıkılmış ve az enerjik hissettiğimizde doğal yollardan dopamin hormonuzu arttıracak aktivitelere hayatımızda yer vermeyi alışkanlık haline getirerek beynimize yeni ve sağlıklı yiyecekler ile aktiviteleri öğretmeliyiz.

 

SERATONİN VE DOPAMİN İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK BESİNLER VE AKTİVİTELER

 

  1. Az yağlı süt ve süt ürünleri
  2. Tam tahıl ve tohumlar
  3. Papatya çayı
  4. Kızartılmamış hayvansal protein
  5. Çiğ kuruyemiş
  6. Çiğ, ızgara ya da haşlama sebzeler
  7. Donmuş muz, ahududu ya da çilek
  8. Muzlu süzme yoğurt 
  9. Limonlu sıcak su
  10. Şekersiz, kafeinsiz çay ve kahve
  11. Sebze suyu
  12. Az miktarda meyve suyu eklenmiş soda
  13. En az %70 kakao içeren bitter çikolata
  14. Hoşunuza gidecek, sevdiğiniz aktiviteleri yapmak. Önemli olan bu aktivitenin gerçekçi ve ulaşılabilir olması.
  15. Sevdiğiniz spor aktiviteleri
  16. Açık havada yürüyüş yapmak
  17. Heyecan verici spor aktiviteleri
  18. Sevdiğiniz arkadaşınızla görüşmek ya da konuşmak
  19. Çevrenizde sizi sevdiğini düşündüğünüz insanlardan sevgi notu istemek ve onlara yazmak.
  20. Kendinize "minnettarlık listesi" hazırlayarak minnettar olduğunuz yönlerinizi yazmak.
  21. "Geleceğe mektup" yazarak gerçekçi ve ulaşılabilir hedeflerinizi listeleyerek küçük adımlara ayırmak

 

En önemlisi, beyninizin yeni besin ve aktiviteleri alışkanlık haline dönüştürmesi için öncelikle olumsuz düşünce tarzı yerine daha gerçekçi ve sağlıklı düşünce tarzını benimseyerek seratonin hormonunuzun yükselmesini sağlamalı ve daha sonra yukarda yer alan seratonin ve dopamin yükseltici besin ve aktivitelerden en azından 1 tanesini her gün mutlaka ruh halinizde olumsuz anlamda değişim olduğunda uygulamalısınız.

 

Unutmayın siz beyninize mutsuz ya da keyifsiz olduğunuzda şekerli, karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler tüketerek geçici haz ve keyif almasını yıllarca tekrarlayarak öğrettiniz ve bu alışkanlığı yıkmak için her gün düzenli şekilde yeni besinleri tüketmeli, sevdiğiniz aktivitelerden birini uygulamalı ve daha sağlıklı düşünce yapısını benimsemelisiniz.

 

 

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1