Sağlıklı ve kaliteli sperm erkek doğurganlığında önemli bir faktördür. İnfertilite yalnızca kadını ilgilendiren bir sorun değildir, erkek kaynaklı da olabilir. Bu nedenle anne ve baba adaylarının birlikte yaşam tarzlarını ve yeme düzenlerini değiştirmeleri, sağlıklı olan biçimde sürdürmeleri gerekir. Spermin sağlığı ve kalitesi beslenme düzeninden etkilenebilir.
Sperm sağlığını gösteren belirteçlere bakacak olursak; Sperm sayısı, spermlerin büyüklüğü, şekli ve hareketi doğurganlığı etkileyen önemli belirteçlerdendir. Bu belirteçlerin istenilen düzeyde olmasına yardımcı olabilecek doğru besinleri seçerek daha sağlıklı spermlere sahip olabilirsiniz.
Çinko: yapılan çalışmalarda sperm sayısı ve kalitesi üzerinde yararlı etkilerinin olduğu görülmüştür. Ayrıca infertil erkeklere kıyasla infertil olmayan erkeklerin çinko düzeyleri daha yüksektir.
Çinko içeren besinler: kırmızı et, kabak çekirdeği, yer fıstığı, keten tohumu, keçiboynuzu, sarımsak, ıspanak, mantar, bezelye, fasulye, barbunya, tahıllar vb.
Folik asit: B grubu vitaminlerdendir. Eksikliğinde, sperm DNA hasarı ve hacminde azalma görülmüştür.
Folik asit içeren besinler: kurubaklagiller, kuşkonmaz, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, muz, brokoli, fındık vb.
B12 Vitamini: sperm sağlığı için önemli vitaminlerden biridir. B12 Vitamininin, sperm sayısını ve hareketliliğini artırdığı, DNA hasarını azalttığı bilinmektedir.
B12 vitamini içeren besinler: kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri vb.
C Vitamini: antioksidan özelliğinden dolayı önemli yeri vardır. C vitamininin artmasıyla, spermin hareketliliği, sayısı, şekli ve büyüklüğü açısından olumlu ilişki görülmüştür.
C vitamini içeren besinler: turunçgiller, maydanoz, yeşil biber, çilek, kuşburnu, domates, limon, karnabahar, kara lahana vb.
E Vitamini: antioksidan bir başka vitamindir, diğer antioksidanlarla birlikte sperm kalitesinin artmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde DNA hasarından korur.
E vitamini içeren besinler: yumurta, tahıllar, kuruyemişler, brokoli, ıspanak, maydanoz, avokado, kivi vb.
Koenzim Q10: Tüm canlı hücrelerin çalışması için gerekli bir antioksidandır. Takviyelerinin infertil erkeklerde semen kalitesini artırabileceği görülmüştür.
Koenzim Q10 içeren besinler: somon, ton balığı, kırmızı et, yumurta, ıspanak, brokoli, karnabahar, portakal, çilek, antep fıstığı vb. besinlerden alımı yetersiz olabilir takviye gerekebilir.
Omega-3 Yağ Asitleri; sağlık açısından pek çok yararı bulunan omega-3 yağ asitleri, sperm sağlığı, hareketliliği, şekli ve sayısı üzerinde de etkilidir.
Omega-3 yağ asidi içeren besinler: balık ve deniz ürünlerinden özellikle somon, sardalye, chia tohumu, keten tohumu, ceviz, fındık vb.
Ginseng; ginseng takviyesinin de sperm sayısını ve hareketliliğini iyileştirildiği düşünülmektedir. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Kilo vermek, sigarayı bırakmak, alkol ve soya tüketimine dikkat etmek sperm sağlığını iyileştirecek diğer faktörlerdendir.
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.