Süt ile hikayemiz doğduğumuz andan itibaren anne sütü ile başlar ve hayat boyu inişli çıkışlı devam eder. Önceden bildiğimiz tek süt inek sütüyken artık günümüzde birçok farklı süt türü vardır. Bunların arasında en popüler olanlar keçi sütü, soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütüdür.
Bu kadar farklı süt çeşidinin olmasının birçok sebebi vardır; laktoz intoleransı sıklığının artması ve insanlarda bu bilincin oluşması, gıda sektörünün gelişmesi ve artık insanların değişiklik istemesi, alım gücünün artması bu sebepleri arasında sayılabilir.
Şimdi birlikte süt türlerini inceleyelim.
İnek sütü: herkesin ulaşabildiği, tadına aşina olduğu protein, karbonhidrat ve yağ kaynağı olan inek sütü günlük hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Laktoz intoleransı olanlar laktozsuz inek sütünü tercih edebilirler.
İnek sütünün 100 mililitresinde 57 kkal, 4,5 gram karbonhidrat, 3 gram protein ve 3 gram yağ içerir.
Keçi sütü: inek sütüne benzeyen tarafları olmasına rağmen keçi sütü daha nadir tercih edilmektedir. Laktoz içeriği inek sütüne göre daha azdır bu yüzden ılımlı laktoz intoleransı olan bireyler için daha iyi bir alternatif olabilir. Keçi sütünün sindirimi inek sütüne göre daha kolaydır. Ama keçi sütü inek sütünden daha fazla yağ içermektedir bu yüzden porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Kısa ve orta zincirli yağ asitlerden zengin olan keçi sütü, enerji ihtiyacı olan çocuklarda ve gebelerde tercih edilebilir.
Keçi sütü, 100 mililitresinde 69 kkal enerji, 4,5 gram karbonhidrat, 3,5 gram protein ve 4 gram yağ içerir.
Soya sütü: Uzak Doğu Asya’dan tüm dünyaya yayılan özellikle veganların tercih ettiği soya sütü, en çok tüketilen bitkisel kaynaklı süttür. Hayvansal kaynaklı olmadığı için kolesterol içermez bu yüzden kan yağlarını kötü etkilemez. Ancak son yıllarda GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) tartışmalarından dolayı tüketimi azalmıştır.
Soya sütü 100 mililitresinde 38 kkal enerji, 4,4 gram karbonhidrat, 2,3 gram protein ve 1,3 gram yağ içermektedir.
Badem sütü: laktozsuz ve bitkisel protein kaynağı olan badem sütü hem kalsiyum deposudur hem de tadından dolayı herkes tarafından zevkle tüketilir. Ticari olarak satılan badem sütlerinin büyük bir kısmı kalsiyumla zenginleştirilmiş olup, 1 su bardağı badem sütü günlük kalsiyum ihtiyacınızın %24’ünü karşılamaktadır.
100 ml badem sütünde 24 kkal enerji, 3 gram karbonhidrat, 0,5 gram protein ve 1,1 gram yağ içermektedir.
Hindistan cevizi sütü: orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan hindistancevizi sütü hem veganlar tarafından hem de tariflerine tat vermek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bazı hindistancevizi sütlerinde, doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için kalorisi yüksektir bu yüzden porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Türkiye’de satışa sunulmuş olan bir markaya ait içerik bilgisi ise şu şekildedir;
100 ml hindistan cevizi sütü 20 kkal enerji, 2,7 gram karbonhidrat, 0,1 gram protein ve 0,9 gram yağ içermektedir.
Yulaf sütü: laktoza veya yağlı tohumlara alerjisi olan bireyler için alternatif olarak ortaya çıkan yulaf sütü eğer glüten içermediğinde dair sertifikası olan bir yulaftan yapılırsa çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olanlar için de güvenli bir seçenektir. Veganlar için de iyi bir besin kaynağıdır. Bir tür çözünebilen lif olan beta glutandan da zengin olduğu için sindirim sistemine de pek çok faydası vardır.
100 mililitresinde 50 kkal enerji, 6,6 gram karbonhidrat, 1,25 gram protein, 2 gram yağ içermektedir.
Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.