Trans yağlar, doymamış yağ asitlerinin bir formudur. Doğal olarak besinlerde bulunan ve gıdaların işlenmesiyle ortaya çıkan olmak üzere iki türü vardır.
Doğal formu yağlı süt ve et gibi hayvansal ürünlerde bulunur ve fazla tüketilmedikleri sürece sağlığa bir zararları yoktur. Yapay formu ise hidrojenize edilmiş bitkisel yağlarda bulunur ve sağlık açısından ciddi riskler barındırır.
Yapay trans yağları, bitkisel sıvı yağların doyurulup katılaşmasıyla yani ''hidrojenizasyon'' yöntemiyle açığa çıkarlar.
Gıda sektöründe hidrojenize yağların hala kullanılma sebepleri, maliyeti azaltmak, raf ömrünü uzatmak, gıdaya doku kazandırmak ve dayanıklılığı artırmaktır. ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 18 haziran 2018 tarihinden sonra üretilen işenmiş gıdalarda trans yağ bulunmasını yasaklamıştır. Bu tarihten önce de piyasada olan gıdalar ise 2020-2021 yıllarına kadar pazarda olmaya devam edecektir.
FDA gıdalarda trans yağ eklenmesini yasaklamış olmasına rağmen bir üründe porsiyon başına 0,5 gramdan daha az trans yağ bulunuyorsa üretici firma ürünün üzerine ''TRANS YAĞ İÇERMEMEKTEDİR.' yazabilmektedir. Bunun sebebi işlenmiş yağlı besinlerde trans yağ miktarının asla sıfırlanmayacak oluşudur.
Kısacası işlenmiş, paketli gıdalar hayatımızda olduğu sürece trans yağ alımını azaltmanız pek mümkün değil.
Peki trans yağ alımını azaltmak için neler yapabiliriz?
Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.