Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Kadın Sağlığı 09 Nisan 2020
Üreme Sağlığı İçin Östrojen Düzeyini Etkileyen Besinler
Üreme Sağlığı İçin Östrojen Seviyesini Sağlıklı Düzeyde Tutmak
 
Östrojen, kadınlara ait fiziksel özelliklerin oluşmasında ve üreme sisteminde önemli görevleri olan bir steroid hormondur. Erkeklerde de belli bir ölçüde vardır, ancak kadınlara göre daha azdır. 
 
Östrojen, doğurganlık için gereklidir. Kadınlarda üreme sürecindeki kilit noktalarda rollerinin olduğu bilinmektedir, örneğin:
 
· Yumurtlama foliküllerinin gelişimi
· Sperm taşınmasını kolaylaştırmak için servikal mukus kıvamını değiştirmek
· Embriyonun yerleşmesi için rahim duvarını hazırlama
 
Östrojenin üretimindeki veya hareketlerindeki değişiklikler bu süreçleri bozabilir ve bu da kısırlığa sebep olabilir. Östrojen seviyelerini yeterli ve sağlıklı düzeyde tutmak için yaşam tarzınızı ve beslenme biçiminizi değiştirebilirsiniz.
 
Önemli yaşam tarzı değişiklikleri;
 
1. Sigara içmeyi bırakmak. 
Sigara içmek, bedenin etkili östrojen üretmesini baskılayarak endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiler yapar.
 
2. Orta düzeyde egzersiz yapmak
Yoğun düzeyde yapılan egzersiz ile östrojen seviyelerinin azalması arasında ilişki vardır. Çok yoğun egzersizlerden uzak durabilirsiniz ama orta düzeyde düzenli egzersizleri sağlıklı bir yaşam sürdürmek için yapabilirsiniz.
 
3. Sağlıklı bir beslenme biçimi sürdürmek
Hormonların düzgün çalışıp normal seviyelerde östrojen üretebilmesi için sağlıklı bir vücut gerekir. Geniş çeşitlilikte taze besinleri yiyerek vücudun doğal yoldan östrojen üretmesini sağlayabilirsiniz.
 
Östrojen içeren besinler (Fitoöstrojenler): 
 
Soya,
Meyankökü,
Keten tohumu,
Şerbetçi otu,
Bezelye,
Barbunya, 
Kuru fasulye,
Yaban mersini,
Kuru erik,
Brokoli,
Karnabahar,
Adaçayı,
Isırgan otu,
Civanperçemi,
Maydanoz, 
Sarımsak, gibi besinleri östrojen seviyelerini artırmak için beslenmenize ekleyebilirsiniz.
 
Fitoöstrojen besinlerin kullanımına dikkat etmek gerekir. Besinlerden doz aşımı olacak kadar fitoöstrojen almak zordur fakat besin takviyesi alırken dozuna dikkat etmek gerekir. Faydası olduğu gibi yüksek doz alındığında zararlı etkileri de olabilir. Kullanım şekli ve süresinin kontrol altında olması destek veya tedavide daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
 
Son olarak, beslenmede şeker tüketimini azaltmak da olumlu bir beslenme davranışı değişikliği olacaktır. Şeker, vücutta hormon dengesizliğine yol açabilir. Basit karbonhidratları beslenmenizden çıkarıp kompleks olanları yani tam tahıllı besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz. Örneğin, beyaz pirinç yerine esmer pirinç tüketmek gibi.
 

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1