VEGAN-KETO DİYET
Ketojenik diyet karbonhidratın düşük, yağın yüksek proteinin ise ihtiyaç kadar alındığı ve genel olarak sağlık ve kilo kontrolü üzerine etkileri ile öne çıkan bir beslenme şeklidir.
Diyetle alınan günlük karbonhidrat miktarı 50 gramın altına düşürülür; böylece vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi ketozis denilen metabolik yolla sağlar ve glikoz yerine yağ asitlerini kullanır.
Yüksek yağ ve orta derecede protein içermesi nedeniyle yumurta, et gibi hayvansal gıdalar bu beslenme şeklinde en çok tüketilen yiyeceklerdir.
Veganlar ise hiçbir şekilde hayvansal kaynaklı gıda tüketmedikleri için, ketojenik diyet gibi düşük karbonhidratlı diyet uygulamaları diğer bireylere göre daha zorlaşmaktadır. Fakat bir uzman eşliğinde dikkatli bir planlama ile birlikte normal ketojenik diyetin temelini oluşturan yumurta, et gibi hayvansal kaynaklı gıdaların bitkisel kaynaklı alternatifleri bulunarak veganlarda ketojenik diyet yapıp, bu diyetin sağlık faydalarından yararlanabilirler.
Vegan-keto diyet yaparken normal ketojenik diyette olduğu gibi karbonhidrat alımını büyük ölçüde kesmeli ve bitkisel kaynaklı sağlıklı diye adlandırdığımız yağlarla ve bitkisel kaynaklı proteinlerle değiştirmelisiniz.
Vegan-Keto Diyette tüketilebilecek besinler:
Hindistancevizi ürünleri: Tam yağlı hindistan cevizi sütü, hindistancevizi kreması, hindistancevizi.
Yağlar: Zeytinyağı, fındıkyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı, Ayçiçek yağı
Kuruyemiş & tohumlar: Badem, ceviz, fındık, yer fıstığı, kaju, kabak çekirdeği, kendir tohumu, chia tohumu, çörek otu.
Sürülebilir kremalar: yer fıstığı ezmesi, badem ezmesi, kaju ezmesi
Nişasta içermeyen sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, kabak, brokoli, karnabahar, biber, mantar.
Vegan protein kaynakları: Tam yağlı tofu, tempeh.
Vegan tam yağlı süt ürünleri: hindistan cevizi yoğurdu, vegan tereyağı, kaju peyniri, vegan krem peynir.
Avokado: Tam avokado, guacamole
Taneli kırmızı meyveler: ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve çilek az miktarda diyete eklenebilir.
Çeşniler: Limon suyu, tuz, karabiber, baharatlar.
Vegan Ketojenik Diyet Örnek Menü
Kahvaltı:
Tam yağlı hindistan cevizi yoğurdu üzerine istenen kuruyemiş ve tohumlarla birlikte hindistancevizi tozu
Öğle yemeği:
Tofu, yeşil sebzeler ve hindistancevizi körisi
Ara Öğün:
Badem ezmesi & Kereviz sapları
Akşam yemeği:
Vegan peynir, mantar ve yeşil sebzelerle ile kaplanmış karnabahar pizza
Ketojenik diyette karbonhidratların büyük ölçüde kısıtlanması besin dengesizliklerine ve özellikle de tahıllarda bulunan B grubu vitaminleri, potasyum, kalsiyum, selenyum, magnezyum, demir gibi mineral eksikliklerine yol açabilmektedir.
O nedenle normalde B12, D vitamini, K vitamini, çinko, omega 3 yağ asitleri, demir, kalsiyum gibi önemli besin ögeleri eksikliği riski altında olan veganların, ketojenik diyet uygularken mutlaka bir uzman kontrolü altında olmaları iki kat önem kazanmaktadır.
Vegan-keto diyet hem vegan beslenme biçiminden hem de ketojenik beslenme biçimden daha da kısıtlayıcı olduğu için muhtemelen sadece diyetle kişinin besin ögesi ihtiyaçlarını karşılamak yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden diyette güçlendirilmiş-zenginleştirilmiş gıdalara, yüksek kalite takviyelere yer vererek planlama yapmak yerinde olacaktır.
Bunun yanı sıra vegan-keto diyetler çok birçok önemli besin grubunu diyet dışında bıraktığı için tip 1 diyabetliler, gebeler, emziren anneler, sporcular, yeme bozukluğu yada yeme bozukluğu geçmişi olan kişiler için uygun olmayacaktır.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Ketojenik Diyet Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.