Bu diyette her yiyeceğin porsiyonu başına enerji, yağ ve lif içeriğine göre bir puan sistemi var. Yüksek posalı besinler düşük puan alırken, enerji ve yağ değeri arttıkça puan artıyor. Diyete başlayan kişiler mevcut ağırlıkları ve hedefledikleri ağırlığa göre belirli puanın altında kalmalı. Başlarda sadece bir değişim sistemiyle çalışan bu diyet 2015’te smart point ile güncellendi. Bu sistemde yiyecekler kalori, yağ, protein ve şeker miktarlarına göre puanlanıyor. Diyete başlarken kişinin hedef ağırlığı, yaşı boyu gibi kriterler dikkate alınarak bir puan hedefleniyor. Hiçbir yiyeceğin kısıtlı olmamasına rağmen kişiler bu günlük puanı geçmemeli.
Ayrıca puanlamada sağlıklı yiyecekler daha düşük puan değerinde. Örneğin 230 kalorilik bir donut 10 Smartpoint karşılığındayken 230 kalorilik yaban mersinli, granolalı yoğurt sadece 2 Smart point değerinde. Bu da bireyleri sağlıklı beslenme konusunda teşvik ediyor. 2017’de ise bu Smart point sistemine yeni bir güncelleme geldi ve sağlıklı 200 kadar yiyecek 0 Smart point ile değerlendirildi. Yumurta, derisiz tavuk, yağsız yoğurt ve birçok yüksek proteinli, düşük yağlı yiyecek örnek verilebilir.
Avantajları
Hiçbir yiyeceğin yasaklı olmaması diyetin uygulanabilirliğini arttırıyor
Yavaş ve düzenli kilo kaybı vadediyor
Puanlama sistemi porsiyon kontrolünü ve sağlıklı besinlere yönlendiriyor
Dezavantajları
Sürekli hesaplama yapmak
Diyetinin maliyetinin fazla olması
İstenilen besinden istediğin kadar tüketilmesi diğer besinlerin göz ardı edilmesine sebep olabilir
Kişinin istediği yiyecekleri yemesi sürekli sevdiği besinlere yönelerek besin öğesi eksikliklerine sebep olabilir
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.